söndag 23 mars 2014

Beskrivning Grankvisttorpet/Brattvälten

Låg enligt vad jag kunnat finna inom nuvarande fastighetsbeteckning Ovansjö 33:77 tidigare Ovansjö Nyhemman No 1 (1767). Se även akt 22-BOR-758 under lantmäteriets historiska kartor. Ägare 1924 Trävaruaktiebolaget Svartvik.

Den västra begränsningen var bäcken (som kommer från Rasdalen mellan Alberget och Kaffepannberget). Den norra begränsningen var branten mot Ljungan. Branten och bäcken bildade en någorlunda rät vinkel. Det blev där också en tämligen djup ravin som bäcken rann i. Längre söderut efter bäcken (uppströms) bildade bäcken bara en svacka och där hade man också den bro som man normalt korsade när man kom till vallen västerifrån. Dessa begränsningar med sina motstående sidor bildade i grova drag en rektangel. Storleken är lite lurig att uppskatta men jag skulle gissa på ca 100 m ö-v och något mindre från branten och söderut.

På bäckens västra sida gick en basväg som kom uppifrån berget och sammanfaller i huvudsak med gränsen mellan Borgsjö och Haverö. Längre upp i skogen korsade bäcken basvägen. Basvägen gick ner till timmeravlägget vid Ljungan där vi hade vår badstrand. Där nere fanns också en liten fiskestuga lite närmare övre forsen, som för övrigt var rätt imponerande när det var fullt ös på vattnet. Stugan tror jag disponerades av någon som bodde längst västerut i Alby. (Tyko Blomkvist kommer för mig men det känns väldigt osäkert).

Väg 83 går över den nordligaste biten (närmast branten), sedan har väl skogen återtagit det mesta av resten. Jag skulle uppskatta att ”Storstugan” stod precis där man svänger av ner mot vattnet. Det vill säga att branten började alldeles bakom stugan.

På rad efter den östra kanten av vallen låg, från Ljungan räknat, en glestimrad lada med påbyggd vedbod sedan ett stall med påbyggt dass och därpå ytterligare en glestimrad lada som höll på att rasa redan när vi bodde där. I sydvästra hörnet, intill den tidigare omtalade bron, stod ytterligare en glestimrad lada. Slutligen fanns också en gammal liten stuga som såg ut att ha varit bebodd men som var illa åtgången i nordvästra hörnet vid bäckravinen.

Tvärs över vallen i öst-västlig riktning gick en elledning som måste ha försvunnit när vägen byggdes. Noteras bör emellertid att någon anslutning till denna inte fanns på vallen. När skogsbilvägen ned till Ljungan från Råsjö byggdes (den fanns sannolikt bara sista året vi bodde där, 196?) så kom den ned i det syd-ostliga hörnet vid den rasade ladan och anslöt i någon mån till den då utgrävda bäckravinen och basvägen ner till Ljungan. Senare, när väg 83 kom, så gjordes avfarter mot den tidigare skogsbilvägen.

Observera att beskrivningen utgår från att Ljungan flyter från väster till öster nedanför stugan. Det kan vara bra att veta om man detaljgranskar beskrivningen.

Grankvisttorpet alias Brattvälten


Möjligen bebyggdes vallen nedan av Nils Nilsson Grankvist. Det borde i så fall ha skett omkring år 1900 då han 1899 fortfarande fanns i Turingen och 1901 är belagd i Borgsjö. Enligt Stig Nylund, som f.ö. bor (2012) i granngården till den som min farmor bodde i på Juånäset (Nickes-Pers), så nyttjades den sommartid av hans föräldrar mellan 1919 och 1943. Stig själv fanns med där från och med sitt första levnadsår dvs 1931. Enligt samma källa så hävdades vallen inklusive branten mot Ljungan, ungefär som en fäbod, så länge som den nyttjades av Nylund. Grankvist skall ha uppfört ett nytt ställe tvärs över Ljungan uppe i skogen vilket bekräftas i 1930 års församlingsbok.

Via Helge Modén (grankvistättling) hittade jag Märta Nylén (också grankvistättling) från Sundsvall som kallade stället Grankvisttorpet. Märta meddelade senare att en kusin hade en oljemålning därifrån. Bilden på tavlan kom senare från Thore Nordvall, Sörberge som också uppgivit att Pelle och Valle (Karl Valfrid f 1901?) Grankvist, cykelhandlare efter vägen mot Svenskby i Alby, var hans morbröder. (Därifrån kom för övrigt min första egna cykel. Innan hade jag nyttjat en fullstor damcykel.) Tavlan mäter i verkligheten ca 60 x 80 cm och är målad av Gustaf Strand, oklart när men troligvis omkring 1930. Trolig konstnär är därmed: Gustaf (Arnold) Strand f 1907-06-30 i Arbrå och d. 1978-04-08 i Nora. Kom från Arbrå till Haverö 1918 enligt 1930 års folkräkning.


Omtalad tavla

lördag 22 mars 2014

Medskogshällan

Nedan listas ett antal ortsbeteckningar på helt eller delvis överlappande områden med dagens Medskogshällan, eller kanske snarare den omgivande skogen, som sammanhållande tema.

Meskogsgrubba 1724 LSA X13(2) (dal i Midskogen) se Midskogsgrubban /utd 1969

Meskogs Strömmen 1724 LSA X13(2) (ström i Ljungan) se Midskogsströmmen /utd 1969

Midskogen (skogstrakt) Etymologi, L. Huldén, OUÅ 1967, s 12 /utd 1968

Messko (Midskogen, skogstrakt mitt emellan Ovansjö och Haverökro) /utd 1918

Messkobacken (backe i Messko skogstrakt) /utd 1918

Messkofly (lugnvatten strax nedanför Messkohällan i Ljungan), Medskogsfly, kartbeskr. 1805 /utd 1918

Messkohällan, (stor stenhäll i Ljungan), karta 1724, jmfr ovan /utd 1918

Midskogsflyn, (lugnvatten i Ljungan, ligger v gränsen mellan Torp!! och Borgsjö) /utd 1934
Förefaller vara felskrivning. Med Torp torde Haverö avses. Eller?

Gilthavsstenen? Enl utdrag ur ortnamnarkiv är det en gränssten belägen NO Aldern i Haverö. En karta över Borgsjö från 1724 har namnet noterat precis vid gränsen mellan Borgsjö och Haverö intill dagens Medskogshällan. Kartan är möjligen enda källa till utdrag ovan.

Brattvälten, första kända (av mig, Tomas) muntliga användning på 1950-talet. Senare även i tidningsartiklar.