lördag 12 april 2014
Torsskeppet II
Informationen från Trafikverket i tidigare inlägg om Torsskeppet, som hämtats från Riksarkivet, innehåller där även avståndet från grop/gryta/kittel till skeppet som ”två muskötskott”och riktningen till söder (S). Detta har markerats på en karta och pekar ut nordöstra spetsen av fabriksområdet intill väg 507.
En annan person av intresse i detta sammanhang är Tore Hälsing som liksom sin farfar Kettil Jämte omtalas av Snorre Sturlasson. Dessa tillskrivs inte samma egenskaper som den mytologiske Tor utan förblir människoliknande och har ett något starkare historiskt belägg för att de funnits. Delar av det som dessa uppges utföra, bl.a. hur landskapen Jämtland och Hälsingland befolkades, innehåller element som kan stämma.
Enligt Nils Ahnlund i Jämtland och Härjedalens historia så är det denna Tore som tillskrivs Tores skepp och Tores Grift i Borgsjö. Oavsett om detta avser samma som det i Alby, vilket det antagligen gör, så visar det som följer efter att det finns en gemensam bas i berättelsen. Namnen Tor, Tore och Torild har sannolikt alla i grunden sitt upphov i guden Tor. Vill man läsa mer om hur mytologi, sägner och historia vävs samman så beskrivs detta på ett bra sätt av Ahnlund i bok ovan.
Historien i nedanstående klipp är som framgår hämtad från Ljungdalen:
Ljungdalen ska vara Storsjö sockens äldsta by. Den första bebyggaren skall enligt sägnen ha varit Torille, en välbärgad norrman som först bodde vid Storsjön men som flyttade upp till "Liogna"(Ljungdalen). "Arne ille" (ille=onde) nämns i ett gränsregleringsdokument från 1273 och är kanske samma person som Torille. Torille lär ha drunknat i Ljungan vid en sten som har fått namnet Torilsbåten. Hans kropp hittades nere i Storsjö och där lät man begrava honom under en hög som bär namnet Torilshögen.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar