tisdag 8 april 2014

Torsskeppet


Mannen bakom nedanstående uppteckning, Levi Manasse Johansson, gjorde likartade insatser på många ställen i södra Norrland men framför allt i Frostviken som var hans hembyggd. Utdraget nedan kommer från en samling som gjordes direkt på uppdrag av Nordiska Muséet. Torsskeppet finns med på den karta som nämnts tidigare från 1724.


Titel: Torsskeppet

Upptecknare: Levi Johansson
Meddelare: Olov Persson  År: 1908

Socken/stad: Haverö  By/kvarter: Torps

Vid Alby fanns fordom en sandås, som såg ut som en upp-och nedvänd båt men mycket större. Den kallades Torsskeppet, emedan det gick en gammal saga, att denna kulle skulle vara skeppet åt en jätte, som hette Tor. Man trodde, att i ena ändan av "skeppet" skulle finnes en källare, full med skatter. I närheten fanns en sten i vilken syntes åtskilliga märken, som sades ha uppkommit därav, att Tor i stenen slagit sin pipa, stövel och käpp. Både "skeppet" och stenen är nu borta. Man tog bort dem, då fabriken i Alby byggdes. Torssjön och Torsåsen i närheten av Alby ha namn efter samma jätte.

Anm.: Enligt andras uppgifter skulle Tor vara begraven i "Torsskeppet"

Ur Nordiska museets arkiv. Uppteckningsnr: 390


Efter att ha blivit kontaktad av Allan Östlund har jag funnit en förstudie ang. Väg 507 från Trafikverket där följande nämns.
 
Områdena i centrala Alby (RAÄ 71 a-d) är egentligen inga fornlämningar, utan snarare platser förknippade med lång historisk tradition. Alla fyra är knutna till föreställningar om Tor. Område A är en åsgrop mellan kyrkan och väg 507. Gropen är 80 * 40 m stor och 5 m djup. Gropen är känd som ”Tors gryta”. Område B är Torsbäcken (se ovan under ”Naturmiljö”). Område C är den lilla viken i Ljunga som används som badplats. Viken har åtminstone tidigare kallats för ”Tors Hamn”. Område D är en upphöjning väster om väg 507. Det är troligen en rest av en åsrygg som tidigare gått under namnet ”Tors Skepp”. Enligt gamla uppgifter (Teet 1683) ska här ha funnits en stensättning och en gravhög. Dessa är i dag försvunna, och området är avplanat och exploaterat för industri och bostäder.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar